Göteborg,  Vinbarer,  Vingårdar

Wine Mechanics- Ett besök på Nordens första stadsvineri i Göteborg


Nordens första urbana stadsvineri hittar man i de gamla f.d slakthuslokalerna i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg. Ett område som ibland lite på skoj har kallas för Göteborgs svar på Meat packing distric i New York. De urbana vinerna som görs av Wine Mechanics tillverkas på plats mitt i stan med druvor fraktade från utvalda platser i Europa.


Ett stadsvineri innebär alltså att druvornas växtplats kommer från olika vingårdar i Europa som fraktas till vineriet (som längst 48 timmar efter skörd). Men det är på det urbana vineriet i Gamlestaden man därefter tar över vinifieringen och producerar sitt eget vin. De nyskördade druvorna som anländer till vineriet tas om hand omedelbart för kross, press och jäsning och därefter startar tillverkningen av vinerna.

Alla viner jag hittills provat ur Wine Mechanics sortiment har varit väldigt unika och haft ett intressant id. Har ni inte testat vinerna från stadsvineriet i Gamlestaden ännu rekommenderar jag verkligen att göra det. Prova helst på plats med en bit mat. Man hittar även flertalet av dem i Systembolagets betsällningssortiment samt även ett par på hyllplatserna på plats i butik.

Förutom att provsmaka viner i vinpuben kan man även boka bord på Wine Mechanics restaurang som har öppet ons- lörd från 17.00. Kocken Kim och hans team finner inspiration från hela världen. Det kan vara från streetfood, ostronbarer, fransk brasseriekultur men också i Göteborgs fiskhamn och vinregioner runt om i världen. Några av maträtterna i menyn har även vid vissa tillfällen serverats med den exklusiva 24 månaders fjällkoosten riven över maten. Den här dyrgripen till ost (1000kr/kg) hämtar Wine Mechanics från Cityysteriet ett stenkast därifrån. Men eftersom man arbetar med råvaror mycket efter säsong så anpassas menyn därefter och rätterna varierar.


Under mitt besök på Wine Mechanics testade jag en musselsoppa i kombination med vinet Gimme Gimme Gimme Risling 2019Läs också: 10 vinbarer i Göteborg där man kan fira Beaujolais Nouveu 2022
Några andra favoriter jag testat tidigare ur sortimentet är dessa:

Punkdrömmar – från biodynamiskt odlade Blaufränkischdruvor från Burgenland i Österrike. Josigt, härligt vin som är lätt men med mycket smak.

Mechanic Syrah– Wine Mechanics röda flaggskeppsvin och kärleksbevis för druvan syrah från norra Rohne. Gjort av 100% syrah och kan lagras upp till 8 år.Det finns fortfarande många spännande viner från Wine Mechanics sortiment som jag ännu inte fått prova.På lördagar kör man urbana vinprovningar för 425 kr/pers där man får prova 4 olika aktuella viner från vineriet samt få information om Wine Mechanics historia samt insikter från vingårdaren.

Man håller även i andra arrangemang som ”Hållkäften lunch #CHRISTMAS FOR F**K SAKE”, bussresa till Lilla Napoli i Falkenberg samt konsert i vineriet. Wine Mechanics gäster och fans kan även bli fatägare på vineriet.

Älskar du vin, är detta en plats i Göteborg du inte bör missa. Kika in på hemsidan här.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *