Tjeckien,  Vinrecensioner

Vin från Tjeckien- Mähren en oupptäckt pärla i vinvärlden


När Tjeckien kommer på tal blir oftast pilsner ifrån Pilsen det första man tänker på. Detta kanske inte är så konstigt med tanke på att Tjeckien är det land i Europa där man dricker mest öl. Men det man inte alltid tänker på är att det produceras en hel del vin också. Det tjeckiska vinet är både kul och intressant att upptäcka samt är än så länge en rätt oupptäckt pärla inom vinvärlden. Kom ihåg var ni läste det först.Mähren i sydöstra Tjeckien är den största vinproducerande regionen i landet. Den största staden i regionen heter Brno och är näst största staden i landet efter Prag. Regionen står för hela 94% av Tjeckiens hela vinproduktion, så mycket av vinerna som serveras i hela landet kommer därifrån. I gastronomistaden Brno dricker man av förklarliga själ därför mer vin än öl. Brno anses också vara Tjeckiens gastronomiska hjärta. De tjeckiska vinerna kommer verkligen till sin fulla rätt här bland trendiga och kreativa restauranger och barer.

Den ultimata ”gastroguiden” till Brno


vin från tejckien


I Tjeckien producerar man både vitt och rött vin på ett femtiotal olika druvor ifrån både internationella och inhemska druvsorter. Det vita vinet står för majoriteten av produktionen och är oftast i stilen friskt och fruktigt. Många av de tjeckiska vita vinerna har blivit tilldelade priser i internationella vinsammanhang samt i prestigefyllda tävlingar, vilket talar för en riktigt hög kvalitet. Vanligaste gröna druvsorterna är muller-thurgau, riesling, chardonnay, gruner veltliner och welschriesling (druvsorter som vi känner igen från Tyskland och Österrike).

Pálava är en inhemsk druvsort som förknippas med Mähren i sydöstra Tjeckien. Denna druvan är en korsning mellan muller thurgau och gewurztraminer. Många tror att den här druvan kommer att skapa väldigt bra viner och har ett starkt id som kommer att förknippas mycket med Tjeckien i framtiden. Jag tror personligen att det bara är en tidsfråga innan tjeckiska viner blir lika trendsättande och efterfrågade som t.ex grannlandet Österikes. Inget av de viner jag än så länge har fått prova från Mähren har gjort mig besviken. Exhalterad däremot är ordet jag vill använda när jag pratar om de tjeckiska vinerna.

Även om de vita vinerna är de som blir mest prisade samt får mest uppmärksamhet, tycker jag att de röda vinerna är de som är riktigt spännande att testa. Det är dessa viner mitt hjärta klappar lite extra för. Inte så konstigt kanske eftersom jag även är en stor förespråkare för svenskt vin och att jag gillar stilen på röda viner som framställs i kallare klimat.

Det kallare klimatet (jämfört med många andra vinländer) bidrar till att de röda vinerna oftast produceras i en lättare bärig stil med en ungdomlig smak, hög syra med inslag av blåbär, hallon, färska örter samt med en viss mineraliet. Det finns naturligtvis rött vin i tjeckien även i andra stilar där man använt sig både av fatlagring och andra metoder för att skapa viner med mer karaktär, fyllighet och strävhet.

Vanligaste blå druvsorterna är pinot noir, merlot, sankt laurent, blaufränkrisch och zwigelt. Många vingårdar i Mähren satsar även stort på ekologiska -och biodynamiska odlingar. Frågar man tjeckerna själva vad de tycker om sitt vin så märker man att de är oerhört stolta över det men också att de absolut inte vill mäta sig med större berömda vinproducerande länder. Kanske inte ännu men frågar ni mig så är Tjeckien ett av mina favoritvinproducerade länder just nu. Och jag vill se mer av vin från Tjeckien i framtiden samt på Systembolagets hyllor.


LÄS OCKSÅ: Besök en vingård i Prag med en 1000-årig historia
Vin från Tjeckien på Systembolaget

Tjeckien har otroligt mycket bra viner som tyvärr aldrig kommer så långt som till hyllorna på Systembolaget här hemma i Sverige. Vilket är väldigt väldigt är synd.

I dagens läge finns endast 8 viner från Tjeckien på Systembolagets hemsida, och samtliga hittar man endast i beställningssortimentet. I detta något glesa sortiment hittar man i alla fall bl.a viner från Milan Nestarec som är en av de största producenterna av naturviner ifrån regionen Mähren. Dessa viner är framställda genom både ekologisk samt biodynamiska principer, tillverkade med minimalt tillsatt svavel alternativt inget svavel alls. De flesta av vinerna jag provat från Milan Nestarec har varit synnerligen intressanta och välsmakande naturviner. Jag rekommenderar att testa de röda vinerna nr: Nr 51421 Milan Nestarec Rodagagech 2021, Nr: 57728 Milan Nestrec Nach 2021. Den sistnämnda har jag ett exemplar av hemma i skrivandes stund vilken jag precis öppnat för att provsmaka medan jag skriver detta reportage.Provsmakning av Milan Nestarec Rodagagech 2021 nr: 51421

Milan Nestarec Rodagagech 2021 nr: 51421 är ett rött vin från en biodynamisk vingård i Mähren. Vinet är gjort av druvsorterna Zweigelt, Blaufränkisch och Cabernet Moravia. Vinet är ofiltrerat, jäst med naturlig jäst samt har inget tillsatt svavel i tillverkningsprocessen. Alkoholhalten är på 13 % och priset för en flaska ligger på 229 kr.

Färg: medium lila (purple)

Doft: röda vinbär, smultron, lingon, blåbär, viol, örter och rosépeppar

Smak: Röda vinbär, blåbär, hallon, smultron med inslag av salvia och rosépeppar.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *