Halland,  Sverige,  Vinbarer

Naturvin & vedeldad pizza i en övergiven fiskaffär i Varberg


I en f.d övergiven fiskaffär med gamla kyldiskar och räkskal hittar man numera Bar Glou Glou. En nyöppnad vinbar i Varberg intill hamnen som satsar på naturviner och vedeldad pizza i en hållbar miljö.Vinbar i Varberg i en hållbar miljö

Hållbarhet är ett av de viktigaste aspekterna på Bar Glou Glou. Detta gäller även inredningen. Kyldiskarna från den gamla fiskaffären är kvar, idag utan räksskal omvandlade till bänkar. Köksön som omringas av barstolar är byggd av Eu-pall och gamla kyldörrar. Klädhängarna i koppar där gästerna kan hänga av ytterkläderna är av putsade kylrör och de bruna plaststolarna har en gång bott i en skola någonstans i Göteborg. Lamporna är ärvda från en sushirestaurang, barstolarna från en stuguthyrare och allt glas, porslin, bestick m.m är inhandlat på loppis. Köket och uteserveringen är byggda på bänkarna, Eu-pallarna samt plåtarna som blev över.Vinet i fokus och utan tillsatser

På denna vinbar i Varberg står vinet i fokus och är utan tillsatser. Vinerna som man hittar i vinmenyn är naturviner. Där vinerna är odlade och tillverkade efter ekologiska och biodynamiska principer. Vilket ofta innebär inget eller minimal användning av svavel under odlings- och tillverkningsprocessen.

I det spännande utbudet hittar man bl.a orangeviner, pet nat, ”josiga” lättdruckna Beajoulais eller härlig italienskt barbera från Emili-Romagna. Samtliga viner som man hittar i vinlistan är väldigt spännande och inget man hittar varken på Systemets hyllor eller i deras beställningssortiment. Därför ska man passa på att provsmaka något riktigt annorlunda när man kommer dit.


Ett glas ”Funky Orange”

Vid besöket på Bar Glou Glou ber jag om att få beställa ett glas orangevin. Servitören frågar mig om jag är ute efter något mer standard eller något riktigt funky i smaken. Utan att tveka svarar jag funky.

Vad är Orangevin?

Orangevin är ett vitt vin som fått (skalmacerera) jäsa tillsammans med sitt druvskal under en längre tid. Precis så som ett rött vin gör. Tiden tillsammans med druvskalet gör så att vinet får dess mörkare orangea färg samt en högre halt av tanniner (som står för vinets strävhet). Ofta får dessa viner jäsa och lagras i en amfora av lera som har sitt ursprung ifrån vinets urmoder Kaukasus.

Vad menas med ”Funky wines” ?

”Funky wines” är ett begrepp i vinvärden som mer eller mindre betyder att vinet är okonventionellt med en vild och annorlunda doft och smak. Ett vin som är lite ovanligt men som ofta bjuder på en mycket spännande smak. Om man gillar dessa ”funky wines” eller inte beror mycket på vindrickarens egna palett och hur öppen man är för att prova nya smaker.

Servitören kommer strax tillbaka med två flaskor som jag får provsmaka och välja mellan. Det första orangevinet jag provsmakar är Adult Terre från producenten Domain in Black. Detta vin är från regionen Alsace i Frankrike och är gjort på druvan Gewurstraminer. Nästa vin jag provar är ett Cuvée JQUE (hiphop-artistens JQUES eget vin) från Lambert Spielmann. Även detta vin är från Alsace men tillverkat på en druvblandning på Gewürztraminer, Muscat och Pinot Gris. Båda vinerna har en härlig smak med frisk syra och med den där speciella smaken som man bara finner i vissa naturviner. Valet hamnar tillslut på Cuvée CQUE, dels för att det är lite kul med ett vin från en hip hop-artist men också för att den är något mer ”funky” med andra ord vild i smaken än den första.


vinbar i Varberg


Vinbar i Varberg med sitt fokus på naturvinerNärodlad & enkel mat på menyn

Filosofin i matmenyn är att maten ska vara närodlad och enkel. Råvarorna man använder sig av ska vara lokala och grönsakerna ska odlas i de halländska åkrarna. I menyn finns flera härliga smårätter från det Italienska köket samt specialiteten vedeldad pizza, som förmodligen är Varbergs bästa.


Vinbar i Varberg

Vinbar i Varberg

Läs också: 10 vinbarer i Göteborg där man kan fira Beaujolias Nouveau

Öppetider: tors-fred 16-00, lörd-sönd 14-00

Adress : Bar Glou Glou, Skeppsgatan 8, 432 44 Varberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *