
Hur blir man sommelier? – Läs till sommelier på Yrgos YH-utbildning i Göteborg

Är vin ett av dina stora intressen i livet? Då kanske du någon gång funderat på om du skulle passa som sommelier? Kanske jobbar du redan i sevicebranchen och vill fördjupa dina kunskaper eller så har du bara ett genuint intresse för drycker i allmänhet. Är sommelieryrket något du drömmer om finns det flera sätt att gå tillväga, lite beroende på hur mycket du vill satsa och hur mycket tid du är villig att lägga på utbildningen.
Man kan t.ex läsa kurser i olika nivåer och längd på Restaurangakademin, Vinkällan samt den internationella vinutbildningen WSET adward in wines. Bra att veta är att de flesta kurser har en avgift och inte är studiemedelberättigade. Detta får man naturligtvis kolla upp via respektive hemsida.
Läsa till sommelier på Yrgos Yrkeshögskoleutbildning i Göteborg
Den bästa vägen, enligt mig till att bli sommelier är att läsa den 1-åriga kostnadsfria och studiemedelberättigade sommelierutbildningen på Yrgos Yrkeshögskola i Göteborg. (Jag är naturligtvis helt införstådd med att jag är partisk eftersom det var där jag själv utbildade mig). Det är också den här utbildningen som jag kommer att skriva om i detta reportage för dig som vill veta mer om att studera till sommelier.
För hur blir man egentligen sommelier? En bra start är att plugga minst en 1-årig utbildning. Väljer man dessutom att läsa den internationella kursen WSET 2 & 3 blir man efter avklarade studier i nivå 3 certificerad som diplomerad sommelier med möjlighet att söka jobb i princip var som helst i världen.
Vad är då en sommelier?
En sommelier är en person som har fördjupade kunskaper i vin och övriga drycker samt expert på att rekommendera och kombinera vin till mat.
Vad krävs för att bli sommelier?
- För att komma in på yrkeshögskoleutbildningen bör du ha en godkänd gymnasiemexamen eller motsvarande. Har du betyg i Servicekunskap, Servering 2 eller Service och bemötande 1 är detta bra. Arbetserfarenhet från serviceyrket är också meriterat.
- Man kan börja utbildningen helt utan förkunskaper, men naturligtvis är det bra om man kan något om drycker innan man börjar. Ju mer förkunskaper man har desto lättare blir utbildningen.
- Den sökande bör ha ett genuint brinnande intresse för drycker.
Bra att veta innan man söker utbildningen:
- Min mening är inte att avskräcka någon från att söka utbildningen. Men man ska ha med sig att utbildningen inte är någon semester. Det är en intensiv utbildning som går i en rasande fart som kräver att eleven är 100% engagerad.
- Man bör inte ha ett extrajobb vid sidan om studierna. Det är lätt att hamna på efterkälken om man inte hänger sig helt till studierna.
- Man ska också känna till att flera kurser är helt på engelska samt avslutas med både teoretiska och praktiska prov.
- För få att titulera sig som sommelier krävs minst ett års utbildning med examen, men då ska man veta att man är långt ifrån fullärd. Efter avklarad utbildning är man fortfarande en nybörjare i vinvärlden. Men det är ju också det som är kul med vin, att det alltid finns något mer att lära och att man aldrig blir helt fullärd.
Vad ingår i utbildningen på Yrgo sommelier ?
Utbildningen är en vin-och dryckesutbildning där man fördjupar sig i det mesta som rör drycker samt i kunskapen att kombinera mat och dryck.
- fördjupade kunskaper om viner, öl, cider, sprit, vatten, alkoholfria drycker, te och kaffe
- träna på att smaka, dofta och beskriva olika drycker
- teoretiska kunskaper om viners ursprung, druvor och distrikt
- lära sig att kombinera mat med dryck
- stor kunskap om olika dryckesproducenter och deras produkter
- lära sig kundbemötande, säljteknik, ledarskap och ekonomi
- möjlighet att genomföra WSET nivå 2 och 3 i vin och WSET nivå 2 i sprit, som erbjuds i samarbete med WSET Approved Program Provider The Good Wine Habit. (Detta kostar extra)
Man kommer också att få testa på yrkeslivet genom LIA (lärande i arbetet) på en utvald arbetsplats. Här har eleven stor möjlighet att själv välja. Kanske vill man göra sin LIA på en bättre restaurang, på Systembolaget, på en vingård, ett bryggeri eller hos en vininportör. Valet är fritt.
Under utbildningen kommer man även att åka iväg på flertalet studiebesök till bl.a svenska vingårdar, bryggerier m.m.
Hur ser en vecka på sommelierskolan ut?
En helt vanlig vecka på Yrgos sommelierutbildning kan se ut följande:
- 3 dagar på plats i skolan (9.00- 17.00) med föreläsningar och dryckesprovningar.
- 2 dagars hemstudier
En dag på skolan börjar ofta med en föreläsare som är expert på sitt område t.ex ett specifikt vindistrikt, druva eller en specifik dryck som t.ex whisky. Dagen ägnas helt åt det specifika ämnet och börjar eller avslutas med dryckesprovning. Det man lär sig under dessa dagar med föreläsare kommer senare dyka upp under tentamen, vilket sker med jämna mellanrum efter varje avslutat steg i utbildningen.
Man provar otroligt mycket drycker under utbildningen vilket tränar upp både smak och luktsinne på sikt. Bli inte förvånad om en dag börjar med tequilaprovning klockan 09.00 på morgonen. (Naturligtvis spottar man i glaset, om det var någon som undrade över det).
Mina egna tankar om utbildningen
I min klass var vi en blandad skara med folk i alla åldrar med ett spann från 20 – 65+. Alla med olika bakgrunder, mål och drivkrafter. Några i klassen kom direkt från gymnasieskolan medan andra jobbat sedan länge i serviceyrket, några planerade öppna eget, någon ville jobba med vinimport, medan andra helt enkelt inte hade några planer alls utan bara ville lära sig mer om drycker. Vilket jag tycker tyder på att vem som helst kan söka utbildningen så länge man har ett genuint dryckesintresse.
Ett år går fort om man har roligt sägs det och fast det var tufft ibland med många utmaningar så hade jag ett underbart år där jag fick chansen att göra något helt annat än det jag gjort tidigare. Mitt år på Yrgos Sommelier är ett år av mitt liv som jag aldrig kommer att glömma. Att få lära sig så mycket från så många fantastiska lärare och gästföreläsare samt få chansen prova detta stora och breda sortiment av viner och övriga drycker som ingår i utbildningen var guld värt. Jag är så tacksam för att få ha gått den här utbildningen samt allt jag fått lära mig.
Vad kan man jobba med som sommelier efter avslutad utbildning?
Jag skulle vilja påstå att möjligheterna för en sommelier är oändliga.
Det vanligaste är förstås att arbeta som sommelier på en bättre restaurang eller vinbar. På restaurangen kan man t.ex bli anställd som vinkypare, vara den som är dryckesansvarig samt den som utformar vin-och dryckesmenyer samt kombinerar mat & dryck.
Man kan också hålla i vinprovningar, arbeta med vinimport, marknadsföring av drycker, eller arbeta på Systembolaget. Är man öppen för att arbeta utomlands öppnar sig också möjligheter som att t.ex. arbeta på vingård, få anställning på stora lyxhotellkedjor eller i specialicerade vinbutiker på stora internationella flygplatser. Vad man väljer efter avslutade studier är väldigt inviduellt.

Läs också: 10 vinbarer i Göteborg där man kan fira Beaujolias Nouveau
Inga relaterade inlägg.

Om oss
Du kanske också gillar

Le Baron Rouge- en genuin liten vinbar i Paris
februari 26, 2023
8 vinbarer i Göteborg- där man kan fira Beaujolais Nouveau 2022
november 8, 2022