Frankrike,  Paris,  Vinresor

Ett besök på Paris vinmuseum ” Musée du vin”


Gör ett besök på Paris vinmuseum ”Musée du vin” som är beläget i ett gamalt stenbrott från medeltiden. Provsmaka muséets eget vin från Château Labastidié och beundra den exeptionella samlingen av antika föremål som förr användes vid vinodling och vinifiering. Det äldsta förmålet går tillbaka till ett århundrade före Kristus.Den unika samlingen från vinodling och vinifiering består av mer än 2000 föremål. Muséet ägs av Conseil des Échansons de France sedan 1984. Conseil des Échansons de France är en förening vars mål är att försvara och främja franskt vin i världen. Paris vinmuseum är en hylling till alla som har arbetat för att producera världsberömda viner och dess syfte är att förmedla sin passion för vin.
Biljetter & vinprovning

När man besöker Paris vinmuseum finns det två olika biljettyper att välja mellan. Den billigaste biljettvarianten innehåller entré till muséet med autoguide samt ett glas vin (rött, vitt eller bubbel) som man får ta med sig in på muséet medan man beundrar utställningen. Den andra dyrare biljettvarianten innehåller entré till muséet samt en vinprovning (3 glas) som utförs av någon av muséets kunniga sommelier. Man kan även köpa en biljett för endast entré till muséet utan vin.

Biljettpriser:

  • Entré & enkel provning: 15,50 €
  • Entré & vinprovning (3 glas): 40,00 €
  • Endast entré: 12,50 €

Läs mer på hemsidan här.


Vin från Château Labastidié

Besöket på Paris vinmuseum började med att vi fick välja om vi ville ha rött, vitt eller mousserande i glaset. Vinerna som serveras är muséets egna viner som ägs av Conseil des Échansons de France. Vingården heter Château Labastidié och är belägen i Gaillac i sydvästra Frankrike. Vi valde att provsmaka ett glas rött vilket vi fick lov att ta med oss och avnjuta inne på muséet. Detta vin går även att köpa med sig hem ifrån butiken vid entrén.Det var en speciell känsla att promenera omkring i vinkällaren, vars gångar härstammar från 1400-talet. Med ett glas vin i handen beundrade vi muséeförmålen samt de många vaxdockor av kända profiler ifrån historieböckerna som på ett eller annat sett haft en viktig roll i vinets utveckling och historia. På Paris vinmuseum kan den som är en riktig vinnörd riktigt grotta ner sig i vinhistoria.

Läs också: Vingård i Prag med en 1000-årig historia

Paris vinmuséum

Paris vinmuséumRestaurant du Musé

I Minimes klosterkällare från 1400-talet i Abbaye de Passy välkomnar Restaurant du Musée också till att tillbringa en måltid. A la carte menyn består av traditionell fransk mat tillagad med färska säsongsbetonade råvaror. Till dina maträtter finns över 200 viner att välja från i vinlistan som serveras av muséets kunniga sommlier.

Den gamla klosterkällaren betår av tre välvda rum som på 1500- och 1600-talen användes av bröderna av minimiorden i klostret Passy som lagrade sitt vin där. Klostrets historia går tillbaka till dess grundande 1472 av François Martorille (1436-1507), helgonförklarad under namnet Saint François de Paule.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *