Tjeckien,  Vingårdar,  Vinresor

Besök en vingård i Prag med en 1000-årig historia

Vingård i Prag


Gör ett besök på St. Wencelas vingård som är belägen mitt i centrala Prag. Vingården har en historia som sträcker sig långt bak i tiden. Närmare bestämt 1000 år, vilket gör den enligt legenden till den äldsta vingården i regionen Böhmen.


Pilsner må vara den dryck som förknippas mest med Tjeckien, men man ska inte glömma att det också produceras en hel del vin i landet. Har man inte tid att bege sig till någon av de många vingårdarna i regionen Märhen (som står för hela 94% av Tjeckiens vinproduktion) så kan man besöka en vingård som är belägen mitt hjärtat av centrala Prag.

Alldeles bredvid sluttningen intill Prag Castle hittar man Villa Richter och St. Wencelas Vinyard. Den här legendariska vingården har en 1000-årig historia och är enligt legenden regionen Böhmens äldsta vingård. Man började plantera rotstockar här redan på 900-talet. Enligt en tjeckisk legend så var det skyddshelgonet St. Wencelas som planterade de första vinrankorna på ägorna. Vinet som tillverkades skulle användas till altarvin.

Idag odlas här främst riesling och pinot noir och självklart säljs båda vintyperna på glas eller flaska för provsmakning. Vingården har en stor servering med en makalös utsikt mot takåsarna och den historiska delen av Prag alldeles intill odlingarna med vinrankor som sluttar ner från berget. I den här miljön där man nästan kan skåla med vinrankorna smakar vinet naturligtvis lite extra bra, trots att de serveras i enkla plastglas.

5 fantastiska platser att dricka vin på i Prag

Besök en vingård i PragHöst på St. Wencelas vingård

Det är höst i Prag och de bruna höstlöven som virvlar i vinden ger utsikten över St. Wencelas ägor ett gyllende höstglimmer. I fjärran skådas de terrakottafärgade takåsarna över Prags historiska del, utsikten är inget annat än magnifik. Den stora terassen intill vinrankorna som rasar ner för sluttningen är dekorerade med blomsterarrangemang och pumpor. Temperaturen i luften är ännu mild men för den som önskar värma sig finns varma filtar utplacerade att svepa in sig i. Det är en underbar plats att befinna sig på.

Kom hit till St. Wencelas vinyard för att se vinrankorna, njuta av utsikten samt provsmaka vinerna. Man kan både provsmaka vin från den egna vingården samt från andra närliggande vingårdar från Böhmen och Mähren. Efteråt kan man besöka Prag Castle som är en av Prags främsta sevärdheter.

Vingården är öppen från 11-19.00 varje dag i veckan och är gratis att besöka.
Adress:  Staré zámecké schody 192/8, 119 00 Prag


vingård i Prag

Läs också: Ost & vin i bergsbyn Tejeda på Gran CanariaKombinera vingårdsbesöket med en rundtur på Prag Castle

Prag Castle som grundades på 800-talet har varit en viktig symbol för Tjeckien. Slottskomplexet som varit hem till både kejsare och presidenter har en yta på hela 45 hektar är ett av de största komplexen av detta slag i världen. Innanför området finns bl.a det historiska palatset, kontor, kyrka och befästningsbyggnader, trädgårdar och flera andra pittoreska platser att besöka.

Prag Castle är öppet från 06-22.00 varje dag i veckan. Inträde fr. 16 €

Adress: Hradčany, 119 08 PragueLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *