Göteborg,  Sverige,  Vinbarer

8 vinbarer i Göteborg- där man kan fira Beaujolais Nouveau 2022

Den tredje torsdagen i november brister fransoserna ut i glädjerop ”Le Beaujolais Nouveau est arrivé.” Detta betyder att det nya vinet anlänt. Endast ett par månader efter att man skördat vinrankorna på vingårdarna i Beaujolias kan man avnjuta de första dropparna från det klunkvänliga unga vinet av druvan Gamay. Detta vin kallas för Beaujolias Nouveau. Det bästa av allt är att vinet även kommer hit till oss. Här är 10 vinbarer i Göteborg där man kan fira 2022.Vindistriktet Beaujolias ligger i södra delen av Bourgogne i Frankrike. Man odlar främst druvan Gamay i detta distrikt vilket mest är känt för sina fruktiga och lätta röda viner med frisk syra och mjuka tanniner.
Majoriteten av nouveauviner görs idag med kolsyrejäsning (Macération carbonique) en metod som ger lätta, fruktiga viner utan strävhet med doft och smak av pigga röda bär, körsbär, godis samt en toutch av bubbelgum och skumbanan. Dessa viner är oerhört lättdruckna och ska serveras lätt kylda.


Vad betyder Macération carbonique?

Macération carbonique är en jäsningsmetod som flitigt används i Beaujoulias. Metoden innebär att hela druvklasar läggs i en tät behållare. De druvklasar som ligger underst krossas av tyngden och börjar jäsa när den naturliga jästen på druvornas skal kommer i kontakt med druvmusten, vilket i sin tur ombildar sockret i druvmusten till alkohol och koldioxid. Under kolsyretryck i den nu syrefria miljön inne i tryckbehållaren spricker tillslut de övriga druvorna invändigt, var vid en vanlig jäsning tar vid. Man använder den här metoden när man vill utvinna mycket färg från druvornas skal samt få fram lätta viner med bärig arom, mjuka tanniner samt frisk syra.

Besök vinbarer i Göteborg


Läs också: Fira Beaujolais Nouveau i Montmartre i Paris


FIRA BEAJULIAS NOUVEAU PÅ VINBARER I GÖTEBORG

Fira Beaujoulias Nouveau du med och ta del av en flera 100-årig tradition med sina rötter från 1800-talet. Det finns flertalet vinbarer i Göteborg som anamat traditionen.

1. BAR LA LUNE

Att man firar Beaujolais Nouveau på Bar La lune är lika självklart som amen i kyrkan. Den lilla sorliga naturvinsbaren på Vasa kyrkogata må vara liten i storleken men när det kommer till vin tänker man stort. På vinlistan hittar man ett långt och spännande utbud av naturviner som man kan kombinera med dagens smårätter. Stämningen på Bar La Lune är det närmaste man kommer Frankrike i Göteborg, så är det någonstans man ska fira Beaujolais Nouveau så är det väl här. Räkna med festlig och glad stämning med mycket folk. Enligt ägarna själva är det definitivt här festen kommer att vara. Var annars?

 Vasa kyrkogata 1, 411 27 Göteborg


2. MESTIZA

Förra året firade man Beaujolais Nouveau med pompa och ståt på Mestiza. Det finns anledning att tro att årets firande blir minst lika festligt. Fransk umpa-umpa musik, glada gäster, billig bojo och högljudda samskålar mellan borden med regelbundna mellanrum. Näst intill festivalyra i den lilla stökiga lokalen. På Mestiza serveras smårätter från jordens alla hörn, kombinerade med grymma viner som valts ut med omsorg. En plats dit man kommer för att äta, dricka, prata och helst lämna mobilerna hemma.

Skanstorget 10, 411 22 Göteborg


3. BAR MINIMAL

Ett stenkast från Mestiza vid Skanstorget hittar man även Bar Minimal. Som namnet antyder inhyst i en liten lokal men där det finns en stor passion för mat och dryck. Konceptet är goda hantverksviner och hantverkspizza. Ett glas naturligt gott och en deg med topping- svårare än så behöver det inte vara eller hur? Självklart har även Bar Minimal några härliga Beaujolais Nouveau i bakfickan denna dag.

 Skanstorget 9, 411 22 Göteborg4. FOLK

Fira Beaujolais Nouveau som folk på Folk.

Folk är en trevlig vinbar på Järntorget där man har en förkärlek till vin, där man inte använder kemiskt bekämpningsmedel i vingården, ofiltrerade viner, samt viner där man använder naturliga jäststammar och minimalt med svavel. Folk är också känt i Göteborg för stans billigaste ostronfrossa där man kan frossa ostron för 15 kr/st. Men dagen till ära passar naturligtvis husets chark-och ostbricka betydligt bättre till din bojo.

Olof Palmes plats 3, 413 04 Göteborg


5. BANG MATBAR

På stimmiga och underbart stökiga Bang matbar kör man ingen speciell meny just för Beaujolais Nouveau, men varför ska man göra det när menyn redan är så bra. Däremot utlovas billig och *j….gt god bojo denna dag. Bara det är anledning nog att komma hit tycker jag. Börjar magen att kurra är den prisvärda 6-rätters avsmakningsmenyn med smårätter att rekommendera.

Oskarsgatan 9, 414 63 Göteborg


6. VINARIUM

Vinarium i Munkebäck erbjuder en vinlista med viner från hela världen där både traditionella viner får ta plats bredvid de nyare modernare naturvinerna. En av de vinbarer i Göteborg som är en plats för alla som älskar vin och som gärna kombinerar den med högklassig mat. Kombinera därför gärna en flaska bojo med Vinariums läckra chark-och ostbricka. Vad mer kan man önska?

Munkebäcks Allé 10, 416 72 Göteborg


7. BULOT I SALUHALLEN

Bar Bulot som är belägen inne i Göteborgs härliga saluhall är en dynamisk vinbar i ständig rörelse, vars koncept tagit sin inspiration från neobistrostilen som blev stort runt 2010 i Paris. Fokus ligger på naturligt vin från gamla världen och mat som passar där till. På Bar Bulot hittar man alltid spännande viner som berör. Perfekt ställe att börja firandet av dagen eller unna sig en bättre vinlunch med guldkant. Förra året serverade man en fransk lunch, massa smårätter samt hade ett samarbete med Hildas ost. Bojo serverades hela dagen lång tills flaskorna till slut tog slut.

Kungstorget 15, 411 10 Göteborg8. LEVANTIN BISTRO

Levantin Bistro är en franskinspirerad bistro i Göteborg vars miljö transporterar gästen till Frankrike på nolltid. På menyn finns klassiker som t.ex. ostron med klassiska tillbehör, Steak frites, Boeuf Bourgignon, Steak tartar, Moules frites och Bouillabaisse. Ja ni hör ju själva att om man har en längtan efter Paris så är det hit man ska gå. Eftersom Levantine Bistro ligger vägg i vägg med Bar La Lune kan man ju med fördel bojo-hoppa dem emellan denna dag. Det lär bli en fest utan dess like.

Aschebergsgatan 22, 411 27 Göteborg


Bra att veta är att det fler vinbarer i Göteborg där man kan fira som inte är med på listan. Håll utkik på respektive hemsida.

Om man istället vill fira Beaujolais Nouveau hemma

För den som inte har möjlighet att gå ut, kan man istället fira och provsmaka vinet hemma. Det kommer att släppas 3 stycken olika sorters Beaujolais Nouveau som man kan ni hålla utkik efter på Systembolagets hyllor den 17 november kl. 10.00. Kom ihåg att komma i tid, för dessa flaskor förvinner snabbt från sina hyllplatser då allt fler och fler uppmärksammar dessa viner och anammar den gamla franska traditionen.

  • Nr 95057 Beaujolais Nouveau Domaine Jean Foillard, 2021 pris: 159 kr
  • Nr 90439 Beaujolais-Village Nouveau Vin Nature, 2022 pris: 129 kr
  • Nr 5466 Le Bistrotteur Beaujolais Nouveau Compagnie Vinicole de Bourgogne, 2022 pris: 95 kr.

Vinbarer i Göteborg


Läs också: Besök en vingård i Prag med en 1000-årig historia

Ost & vin i bergsbyn Tejeda på Gran Canaria

9 unika restauranger i Göteborg som tar dig med på en jorden runt resa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *